Una revetlla segura i inclusiva per celebrar la festa del retrobament

Aquest any la revetlla de Sant Joan es presenta ben especial. A més de donar la benvinguda a l’estiu, celebrarem també «la festa del retrobament», després de totes les dificultats que hem viscut al llarg de tres mesos de crisi sanitària, confinament i desconfinament per fases. 

És una fantàstica oportunitat, doncs, per gaudir de la família i les amistats, així com de totes les tradicions vinculades a aquesta nit tan màgica en la qual celebrem el solstici d’estiu.

Fogueres

No estan autoritzades.

Petards i focs artificials

Recomanem que utilitzem, preferiblement, focs artificials de llum i no petards. Sempre lluny de cases, persones i animals domèstics. Recordem que hi ha persones amb autisme, cegues, sordes o amb problemes de salut que es poden veure afectades per l’excés de soroll. Gossos, gats i ocells també pateixen els efectes dels petards. I per descomptat, màxima precaució per evitar accidents i lesions.

La coca de Sant Joan

A Terrassa, durant la nit de la revetlla s’acostumen a consumir unes 50 mil coques. Si la compreu al forn o a la pastisseria, els preus van aproximadament dels 16 als 35 euros.

Aquesta coca és un dels postres més populars i tradicionals de Catalunya. El seu origen el trobem en el tradicional tortell d’ous que es menjava antigament: un dolç de forma rodona, que era una reminiscència clara del culte al sol.

Per celebrar la nit més curta de l’any, és tradició que les pastisseries -i algunes persones valentes també a la cuina de casa- elaborin aquesta coca pastant una massa feta de farina, ous, llevat, sucre, pell de llimona, canyella, llard o mantega, sal i nou moscada. Quan la massa està ben reposada, s’estira i al damunt s’hi disposen pinyons i trossos de fruita confitada. Una vegada la massa ha llevat, les coques es posen al forn i un cop cuites, una gran part es farceixen de crema, encara que també se’n poden trobar amb cabell d’àngel, trufa o nata. I és que avui en dia, de coques de Sant Joan n’hi ha de moltes menes i per a tots els gustos. 

Aquesta delícia gastronòmica i festiva s’acostuma a acompanyar amb un cava ben fresquet o un porró de vi de postres, ja sigui un moscat, un ranci, una garnatxa, una malvasia, un vi de panses o una mistela, entre d’altres.

La ratafia

Per aquestes dates és quan a moltes cases es comença a preparar la ratafia, una tradició que a Terrassa ha anat agafant volada els darrers anys. 

La ratafia es prepara amb una base d’aiguardent o anís sec, en el qual s’hi maceren durant 40 dies a sol i serena: nous verdes, herbes de tota mena, arrels, fruites, pinyons, espècies… Les receptes d’aquest licor tradicional són infinites, cadascuna amb el seu toc personal. 

Tradicions de Sant Joan

La nit del solstici d’estiu està associada a una gran varietat de tradicions populars: el foc, l’aigua, éssers fantàstics, herbes medicinals, la lluna… A festes.org hi ha un ampli recull de celebracions, mites i costums.

Revetlla festiva i inclusiva

Enguany, l’Ajuntament ha editat tot un seguit de consells per tal de promoure un Sant Joan inclusiu.Tenint en compte alguns consells, podem fer que aquesta festivitat esdevingui agradable per a tothom. Consulta’n més detalls aquí.

Per a més informació, la web municipal i les xarxes socials AjTerrassa.