Els protocols: les tradicions de la Festa Major de Terrassa

La Festa Major de Terrassa és, possiblement, l’esdeveniment més transversal i participatiu de tots els que es celebren a la ciutat. Un conjunt d’activitats que passen en uns espais i en un temps molt determinats i que van molt més enllà de la programació de concerts o de les propostes i activitats lligades a la cultura popular i tradicional.

La Festa Major és un recull dels costums festius i les tradicions de Terrassa que diferencien, singularitzen i reforcen la identitat de la ciutat respecte altres territoris.

I els protocols de Festa Major de Terrassa, aprovats l’any 1997, fixen sobre el paper el conjunt de coneixements i tradicions al voltant de la Festa Major establint així tot un seguit d’activitats estables i fixes.

El calendari i l’inici de la Festa

La Festa Major de Terrassa coincideix amb el primer diumenge desprès de Sant Pere i se celebra de divendres a dimecres en honor dels sants patrons de la ciutat: Sant Pere, Sant Cristòfol i Sant Valentí

L’Inici de la Festa recull els diferents actes que se celebren la tarda de divendres, primer dia de Festa Major:

La Baixada del Drac, fa referència a la llegenda del Drac que atemoria la ciutat i els territoris del voltant des de la seva cova a la muntanya de Sant Llorenç. Ara, el Drac porta, simbòlicament, la festa a la ciutat.

El repic de campanes, pregona la Festa i anuncia als terrassencs i terrassenques l’inici de la Festa Major. Es tracta de l’acte anunciador més antic i que enllaça la Festa Major amb els seus orígens religiosos.

L’obertura de la Festa

Sota aquesta denominació es recullen els diferents actes que es celebren al Raval de Montserrat durant l’inici oficial de la Festa Major. Comencen amb l’entrada al Raval del Drac de Terrassa, que balla la Dansa del Drac anunciant així el començament de la Festa, posteriorment, el pregoner o pregonera, des del balcó de l’Ajuntament llegeix el pregó i es fa l’obertura oficial de la Festa.

A partir d’aquest moment, i per aquest ordre, s’inicia el ball dels Gegants Vells, els Bastoners i els Gegants Nous.

Tot seguit els Capgrossos entren al Raval i ballen el Ball de la Cercavila iniciant així la tradició del descobriment del Capgròs de l’any.

L’obertura de la Festa finalitza amb el ball de l’Estapera, amb la participació del públic assistent.

El Raval Infernal és l’activitat de foc més important de la Festa Major de Terrassa, que se celebra al Raval de Montserrat el divendres de Festa Major entre dos quarts d’onze i dos quarts de dotze de la nit i coordinat per la colla del Drac de Terrassa i els Diables de Terrassa.

En un Raval enfosquit, i sota el toc del Raval, hi participen un total de sis colles: Tres són del bestiari de foc i tres de diables

La Cercavila

Un recorregut que te lloc durant la tarda de dissabte de Festa Major pels carrers del centre històric de la ciutat amb sortida al Raval de Montserrat i arribada a la Plaça Vella en el que participen els diferents grups de de cultura tradicional i popular catalana propis de la Festa Major.

Durant aquest recorregut, els diferents grups van acompanyats per formacions musicals i en arribar a la Plaça Vella cada un dels grups realitza un ball de lluïment i un cop acabats, s’inicia l’actuació dels castells de vigília.

El Correfoc

Un altre dels actes de foc importants de la Festa Major en el que participen tots els grups de foc de la ciutat a més de les colles convidades que es decideixen cada any. El Correfoc es celebra la nit de dissabte de Festa Major i fa un recorregut per diferents carrers del centre de la ciutat.

Diumenge, dia central de la Festa Major

El Diumenge, dia central de la Festa Major, s’inicia amb les matinades, anunciades pels grups de cultura popular i tradicional de Terrassa. Diumenge de Festa Major marca la data de la Festa Major i es el dia en el que es celebren els actes amb més història i tradició:

Seguici d’autoritats a l’església i ofici solemne, és l’acte més institucional de la Festa Major i en el que prenen part els les representants dels poders civils i religiosos de la ciutat. El seguici està encapçalat pel Drac de Terrassa i surt des de l’Ajuntament desfilant fins a la Catedral del Sant Esperit, on es celebra l’ofici solemne.

Sortida d’ofici

El conjunt d’actes que tenen lloc el matí de diumenge de Festa Major, un cop finalitzat l’ofici solemne, esdevenen la representació més important de la cultura tradicional de la ciutat i formen part del nostre patrimoni i de la identitat i singularitat de la nostra Festa i la nostra cultura.

El ball de plaça: Antigament es celebrava durant la Candelera, el mes de febrer, però en època moderna es va recuperar aquesta tradició incorporant-la a la Festa Major. En aquest ball, les autoritats municipals que hi participen, acompanyades dels dansaires de l’Esbart Egarenc, conviden la ciutadania a prendre part del ball i de la Festa.

Al ball de plaça també hi participen els Nans de Terrassa, els Bastoners, el Drac de Terrassa o els Gegants.

Un cop finalitzats els balls, el seguici desfila fins el Raval de Montserrat on es fa una breu actuació de comiat per donar pas als Castells

Els Castells

L’exhibició castellera de Festa Major es celebra diumenge al migdia al Raval de Montserrat, davant l’Ajuntament. Participen les dues colles de la ciutat, Minyons de Terrassa i Castellers de Terrassa i una tercera convidada.

L’actuació comença amb els pilars caminant d’entrada a la plaça i continua amb les tradicionals tres rondes que caracteritzen totes les actuacions castelleres. L’acte finalitzat amb els pilars de comiat mentre els grups de grallers toquen la Marxa del Vermut

Cloenda de la Festa Major: El Castell de Focs i el rom cremat

Els protocols marquen que la Festa Major de Terrassa finalitza amb un castell de focs. Un dels actes que amb el pas del temps s’ha convertit en una de les tradicions més populars i multitudinàries de la Festa.

Un cop acabat el Castell de Focs tindrà lloc el tradicional rom cremat servit pels membres de la Corporació Municipal, acompanyat d’una cantada d’havaneres.

Si voleu saber més coses sobre els protocols de Festa Major: www.terrassa.cat/llibre-els-protocols-de-festa-major