Diumenge de Festa Major: un Ball de Plaça molt especial

Tradicionalment, el diumenge és el dia central de la Festa Major de Terrassa on es concentren alguns dels actes més protocolaris i institucionals: el Seguici d’autoritats que surt de l’Ajuntament i desfila fins a la catedral del Sant Esperit, on se celebra la Missa solemne, el Ball de Plaça i l’Exhibició Castellera.

Aquest any, tot i que en versió confinada, també podrem gaudir d’aquests actes tan tradicionals de la nostra cultura popular.

Així, a partir de les 9.45 h per Canal Terrassa tindrem l’oportunitat de veure de nou el Seguici de Festa Major de l’any 2019, com sempre, encapçalat pel Drac de Terrassa.

A les 11.45 h, s’emetrà l’inici d’un Ball de Plaça molt especial on els i les representants de la Corporació Municipal obriran aquest tradicional ball des de diferents espais emblemàtics de la ciutat de la mà de l’Esbart Egarenc, que serà l’encarregat de continuar el ball, i tot seguit, reviurem amb imatges d’arxiu, els balls de Nans, Bastoners, Drac, Gegants i l’Àliga de Terrassa.

Posteriorment, a partir de les 12.30 h, també a través de Canal Terrassa, podrem gaudir d’una Exhibició Castellera de Festa Major, la del 2019, amb l’actuació de les colles: Minyons de Terrassa, Castellers de Terrassa i els Joves Xiquets de Valls.

I a partir de les 17 h, serà el moment de la música amb el recital de piano de l’artista terrassenca Ingrid Cusidó, que interpretarà obres de Freixas, Granados o Falla. La pianista vol així retre el seu particular homenatge a Josep Freixas i Vivó, pianista i compositor que fou també Director de l’Escola Municipal de Música de Terrassa. El recital es podrà seguir en directe per Canal Terrassa i la Ràdio Municipal.

Exposició de la Cultura Popular de la Festa Major

Aquesta és una de les poques activitats presencials, igual que la cursa solidària Egara Weekrace, que ens ofereix la Festa Major Confinada d’aquest 2020. A l’exposició podreu veure les figures més representatives de l’imaginari festiu terrassenc. La Coordinadora de Cultura Popular i Tradicional de Terrassa ens ofereix la possibilitat de poder conèixer al detall tot aquest material i personatges, des dels capgrossos als gegants, passant pels bastoners o la Pájara, que formen part de les tradicions i la cultura popular de la ciutat i que prenen un gran protagonisme durant els dies de Festa Major.

A partir de les 10 h, obre les portes la mostra el Recinte Firal. Una mostra que es podrà veure per primera vegada a Terrassa entre el 5 i el 12 de juliol, de 10 a 13 i de 17 a 21 h.

Set actes desconeguts de la Festa Major. Descobriu-los!

Si voleu saber més coses sobre la història, evolució i tradicions de la Festa Major, no us perdeu les píndoles Set actes desconeguts de la Festa Major! Hi ha un munt de secrets que us seran desvetllats per l’Arxiu Històric: L’origen d’una Festa Major, perduda, La revolució festiva de 1850, Les lluminàries i l’Aubada, La Sortija, L’Ofici Diví i la Professó, El Refresc de Festa Major i el Concert del Ponarra, l’Arenas i lo noi del Conco.

Més informació a: www.festamajorterrassa.cat