Rutes i visites: el patrimoni no tanca per vacances!

Aquest estiu són moltes les possibilitats que ens ofereix la ciutat per sortir i gaudir de Terrassa i dels seus monuments. Els edificis i museus més representatius i singulars del nostre patrimoni es poden visitar durant el mes d’agost. Un recorregut per la història de la ciutat que ens permetrà viatjar del romànic al modernisme sense moure’ns de Terrassa.

Durant el mes d’agost el Castell Cartoixa de Vallparadís manté obertes les seves portes per conèixer de prop aquesta magnifica fortificació de la que trobem documentació escrita ja l’any 1110. L’edifici, va ser la llar de la família Sanlà (que més tard van adoptar el cognom de Terrassa) fins el 1344, quan Blanca de Centelles va cedir l’edifici als monjos cartoixans d’Escaladei. Més tard, el Castell Cartoixa va acollir l’ordre dels carmelitans fins que va ser adquirit pels Sentmenat i més tard pels Maurí, fins que el 1947 es va cedir a l’Ajuntament de Terrassa que convertí l’antic castell en la seu del Museu de la ciutat. Un edifici amb una llarga història i transformacions, testimoni de la història i evolució de la nostra ciutat.

Castell Cartoixa de Vallparadís
Carrer de Salmerón, s/n – 08222 Terrassa
Tel. 93 785 71 44
Horari: de dimecres a dissabte, de 10 a 13.30h i de 16 a 19 h. Diumenges, d’11 a 14 h.
Dilluns, dimarts i festius, tancat.

A pocs metres del Castell Cartoixa de Vallparadís, just a l’altra banda del torrent de Vallparadís, trobem la Seu d’Ègara, un conjunt monumental únic a Europa que actualment està seguint els passos per a ser reconegut com a Patrimoni Mundial per part de la UNESCO. Aquest mes d’agost pot ser un bon moment per endinsar-nos en la seva història i conèixer de prop una de les peces clau del patrimoni cultural català i universal. No us perdeu el conjunt de pintures dels absis de les tres esglésies, que van del segle V al VIII o el retaule petri de Sant Pere dels segles VI- VIII.

Seu d’Ègara. Esglésies de Sant Pere
Plaça del Rector Homs, s/n – 08222 Terrassa
Tel. 93 783 37 02
Horari: de dimarts a dissabte, de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h. Diumenges i festius, d’11 a 14 h.

Una de les joies del modernisme industrial català és el Vapor Aymerich, Amat i Jover, actual seu del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. El mNACTEC no tanca a l’agost i obre de dimarts a diumenge de 10 a 14.30 h. L’entrada és gratuïta fins el proper 11 de setembre.

Aprofita per visitar aquesta fàbrica, obra de Lluís Muncunill, amb una superfície de 22.200m2 i mira cap al sostre. El que veuràs et sorprendrà: 161 voltes catalanes de maó pla que permeten l’entrada de llum a l’edifici. El mNACTEC acull un gran nombre d’exposicions i recorreguts per l’evolució i els avanços més destacats dins l’àmbit de la ciència. Però la més especial és “La fàbrica tèxtil”, que ens trasllada a principis del segle XX per conèixer com treballaven i vivien els homes i dones de l’època.

Anem de visita amb una ruta guiada a la Seu d’Ègara i a la Masia Freixa!

I si encara vols saber més sobre la Seu d’Ègara, aquest mes d’agost pots participar en la ruta guiada “La Seu d’Ègara, un tresor amagat” per descobrir el que s’amaga darrere el seu ric patrimoni arqueològic, històric i artístic que abasta des de l’època ibèrica fins a l’actualitat. Una visita inoblidable a un espai que respira harmonia i pau i ens explica secrets a través de les seves pedres amb ànima…

Dissabte 15 d’agost
A les 11 h, trobada amb el/la guia a la Seu d’Ègara (pl. del Rector Homs s/n).
Durada de la ruta: 1 h 30 min
Idioma: català o castellà
Servei inclòs: visita guiada i entrada a la Seu d’Ègara.
Preus:
6 € adults
4 € persones majors de 65 anys, famílies nombroses i titulars del Carnet Jove
3 € nens/es de 6 a 16 anys, persones a l’atur i persones amb discapacitat (acreditades)
Gratuït per als menors de 6 anys

La Masia Freixa (1905-1910) és una de les joies del modernisme terrassenc i català. Apunta’t a la visita “Masia Freixa, la singularitat del modernisme a Terrassa” per veure ben de prop aquest edifici d’inspiració gaudiniana, construït per l’arquitecte Lluís Muncunill, i que destaca pels seus perfils arrodonits, l’ús de l’arc parabòlic, les arts aplicades i el trencadís de vidre de la coberta. La Masia Freixa acull actualment l’Oficina de Turisme de Terrassa i s’ha convertit en una de les imatges més representatives de la nostra ciutat arreu del món.

Visita guiada cada dia a les 12 h, de dilluns a diumenge
Durada de la ruta: 45 minuts aproximadament
Idioma: català o castellà
Preu: gratuïta

Recorda que totes les rutes estan limitades a grups d’un màxim de 12 persones i cal fer reserva prèvia per telèfon a l’Oficina de Turisme 93 739 70 19 o per correu electrònic a turisme@terrassa.cat

Per fer les visites hauràs de portar mascareta, mantenir la distància de seguretat establerta i seguir les indicacions de la guia. Les visites es faran amb radioguies. Per garantir les mesures de seguretat caldrà que cada participant porti els seus propis auriculars.

Però si no et van els horaris ni les visites guiades i t’estimes més descobrir el patrimoni al teu aire, aquest mes d’agost, com durant la resta de l’any, tens la possibilitat de fer una visita per lliure al modernisme industrial de Terrassa amb l’audioguia que ets pot descarregar gratuïtament. La visita fa un recorregut seguint 10 edificis: Vapor Aymerich, Amat i Jover (mNACTEC), Mercat de la Independència, Confiteria Vídua Carné (Farmàcia Albiñana), Ajuntament de Terrassa, Casa Alegre de Sagrera, Gran Casino, Casa Baltasar Gorina, Teatre Principal, Magatzem Torras, Masia Freixa.

Durada de la ruta: flexible (en funció del temps que es disposi).
Idioma: català, castellà i anglès.

Descarrega’t l’audioguia aquí https://visitaterrassa.cat/audioguia/

Anima’t a viure l’estiu a Terrassa i descobreix el ric i extens patrimoni de la ciutat!