Un camí per descobrir Torrebonica i el Pla de Can Canya

De ben segur que molts de vosaltres us heu preguntat què és aquell edifici blanc i majestuós que presideix tota aquella plana agrícola que es veu des de les plantes superiors de l’Hospital de Terrassa. Doncs és Can Viver de Torrebonica, una antiga masia medieval del segle XIII que llavors es deia Can Barba i que, en el decurs de la història ha tingut els noms de Can Botet, Can Maduxer, Can Sala i Viver i Can Viver de Torrebonica. I, perquè Torrebonica?… Es comenta que el sobrenom de “Torre bonica” prové de la torre de defensa de forma quadrada que van construir al segle XVI per protegir l’entrada a la masia.

Voleu saber més d’aquest edifici majestuós?

L’any 1909 aquesta casa de pagès, situada al bell mig de Terrassa i Sabadell, va ser comprada pel Patronat de Catalunya per a la Lluita de la Tuberculosi per reconvertir-la en un sanatori, ja que era una de les malalties contagioses més esteses de l’època. El 1922 l’Obra Social de la Caixa de Pensions se’n fa càrrec i va construir habitatges pels treballadors. L’any 1977 es converteix en una residència de gent gran i una llar per a persones cegues fins que tanca al 1999 i un any després és comprat per la Fundació Sant Llàtzer.

Actualment, Torrebonica acull una explotació d’horta i de conreus de secà, i manté el seu esperit agrícola. Si voleu conèixer com era la vida a principis del segle XX, amb testimonis i experiències de la gent que van viure i treballar, podeu veure el documental “Torrebonica, pícnic de la memòria”, de l’Àrea de Serveis a les Persones de l’Ajuntament de Terrassa, produït l’any 2015 per Canal Terrassa.

Un itinerari de 4 km molt planer

Aquesta caminada, que dóna la volta a Torrebonica, es pot fer des de dos punts diferents: o bé sortint des de la porta de Torre- Sana (carrer de Ciudad Real) o des de l’àrea d’estada del Pi Gros, que té un aparcament.

Durant tota la ruta veureu l’antic sanatori i podreu conèixer altres elements del nostre patrimoni rural com és l’Alzina de Torrebonica i l’Alzina del Baixador de Torrebonica, que són arbres considerats d’interès local; la masia de Can Figueres del Mas, catalogada pel seu interès històric-artístic; l’edifici de l’antic baixador de la Renfe de Torrebonica (ara en desús i que permetia l’accés al sanatori de familiars i visitants) i, també, la llera del torrent de la Betzuca. A més durant la caminada us trobareu amb quatre àrees d’estada.

També veureu que hi ha com dos sectors diferents, separats pel torrent de la Betzuca. D’una banda, el que està més a prop de la ciutat, que segueix el torrent de la Grípia pel Camí ral de Terrassa a Sabadell i el camí vell de Sant Quirze a Matadepera. I de l’altra, el que transcorre pels plans de Can Canya, seguint el camí vell de Sant Quirze a Sant Julià d’Altura per un entorn agrícola molt planer i amb vistes panoràmiques.

I trobareu que a les terres de la finca de la masia de Can Canya, que està molt malmesa, hi ha activitat agropecuària i, inclús, un ramat d’ovelles. L’any 2019 l’Ajuntament va construir un abeurador pel ramat de 700 ovelles i cabres que pasturen per les finques de Torrebonica, Can Bonvilar, Mossèn Homs i Can Barba, totes elles de gestió municipal. Aquesta activitat ramadera ajuda de manera sostenible al manteniment dels boscos perquè les pastures del bestiar netegen el sotabosc, contribueixen a la prevenció d’incendis forestals, incrementa el nombre d’espècies vegetals, renova la producció d’herbes, aporta nutrients orgànics al sistema i diversifica el paisatge.

Més informació:

Podeu consultar i descarregar-vos l’itinerari aquí

Si voleu més informació, la trobareu al web de l’Anella Verda .

Si voleu conèixer què és l’Anella Verda, mireu aquest video.

I si voleu veure el documental “Torrebonica, pícnic de la memòria” (2015)