La serra de Santa Magdalena, a tocar de Terrassa

Un dels tresors de Terrassa és el seu entorn natural i descobrir-lo ens permetrà valorar, molt més, el patrimoni que tenim al costat de casa. Un dels llocs on us proposem anar és a la serra de Santa Magdalena de Puigbarral, situada al límit de Terrassa a Matadepera, perquè té unes vistes privilegiades als plans de Bonvilar, a la Mola, a la muntanya de Montserrat i, en definitiva, a tota la serralada Prelitoral. Ah! No us oblideu de portar mascareta, gorra, aigua, i un calçat que sigui adequat per caminar, perquè podeu trigar unes dues hores a fer-ho.

Si accepteu la nostra proposta, fareu la passejada per una petita carena, de poc menys de 2 km de llarg i 700 metres d’amplada, que està delimitada per la riera de les Arenes i el torrent de les Monges. El punt de sortida és el Centre d’Interpretació Ambiental Bonvilar (CIAB) i, si seguiu l’itinerari, descobrireu el paisatge agroforestal que tenim a l’extrem nord de Terrassa. La ruta que us proposen dóna la volta als camps i erms de les finques per on travessa el camí, recorrent la carena de la serra de Santa Magdalena pel Camí dels Monjos i seguint per un camí paral·lel a la riera de les Arenes.

Tot passejant, us podreu aturar un moment per veure algunes de les masies més importants del nostre entorn, com són les de Mossèn Homs, can Montllor i can Petit, catalogades pel seu valor històric i arquitectònic. I veureu, a escassos 100 m de la masia de Can Montllor, el pi pinyer de Can Montllor i, a la rotonda de la riera de les Arenes, el pi pinyer del pont de Can Petit, tots dos catalogats com a arbres d’interès local.

Altres punts d’interès d’aquesta ruta és veure l’ermita romànica de Santa Magdalena de Puigbarral, restaurada a mitjans del segle XX i a la qual també s’hi accedeix pel camí dels Monjos, que formava part d’un antic monestir de monges agustinianes, que depenia del Monestir de Santa Maria de Terrassa (l’església de Santa Maria del conjunt de la Seu d’Ègara, situat al Parc de Vallparadís).

Podeu consultar i descarregar-vos l’itinerari aquí

Si voleu més informació, la trobareu al web de l’Anella Verda

I si voleu conèixer què és l’Anella Verda, mireu aquest video.