Un llibre per (re)descobrir Terrassa tot passejant

Un grup de persones arriba a Terrassa. Es troben al parc de Sant Jordi i comencen una ruta que els durà a conèixer racons, llocs, museus, carrers, mercats, entorn natural, antigues fàbriques, escoles, cases, entitats i molt més. Amb aquesta premissa, Josep Maria Casas presenta un llibre a mig camí entre una novel·la, una guia turística i un llibre d’història. És una bona oportunitat per passejar per la ciutat a través de la mirada d’un barceloní inquiet, viatger, curiós i que ha visitat mig món.

Sovint es diu que les terrassenques i els terrassencs tenim un sentiment de pertinença molt arrelat a la nostra ciutat. La poeta terrassenca Marta Pessarrodona diu en un dels seus poemes que «estimo la ciutat perquè estimant sempre, per sempre més, s’hi guanya». Per confirmar aquest amor és un gran exercici veure-la a través dels ulls d’algú que ni hi ha nascut ni hi viu. Casas pregunta molt, investiga i es converteix en un periodista i explorador que es deixa encisar per la història que hi ha en molts detalls que, sovint, ens passen desapercebuts.

Un bloc de notes i una càmera de fotos

El to col·loquial del llibre anima a seguir la lectura com una aventura i ens proposa quatre dies de ruta per Terrassa, quatre dies de descoberta que totes i tots podem reproduir a peu i ben equipats amb un bloc de notes i una càmera de fotos. 

Italo Calvino va escriure que les ciutats, en realitat, no existeixen. Que no ho arriben a fer mai del tot, i que sempre estan en constant transformació. Pensem en la Terrassa de la nostra infància. O en la dels nostres pares. Mai és la mateixa, però compta amb elements que ens ajuden a entendre-la. 

Quan arribem a una ciutat nova, com a viatgers, trobem un passat i una història que ens semblen aliens i que, sovint, ens poden despertar les ganes d’endinsar-nos en llocs desconeguts i que trepitgem per primera vegada. L’autor del llibre fa aquest exercici i s’encurioseix per una ciutat que, com a terrassenques i terrassencs, també podem redescobrir. 

Un barceloní apassionat per viatjar

Casas, de fet, és un aparellador i arquitecte tècnic barceloní apassionat per viatjar amb una mirada cultural. A la seva motxilla particular hi du experiències a l’haver visitat més de 50 països, però també ha sabut fer l’interessant exercici d’escriure sobre ciutats més pròximes. Així, ha publicat llibres sobre Barcelona, Sant Cugat del Vallès o Sabadell, sempre amb aquella mirada que permet descobrir aquell entorn a qualsevol lector o lectora i redescobrir-lo de forma sorprenent a les mateixes persones que hi viuen o hi ha nascut.

Us animem, doncs, a comprar el llibre, a llegir-lo i a seguir els seus itineraris per conèixer una miqueta més la nostra ciutat, el nostre patrimoni i alguns dels nostres personatges. En definitiva, per (re)descobrir la nostra història.