Joana Biarnés. Una terrassenca universal a la Sala Muncunill

Fotoperiodista, pionera, dona lluitadora, trencadora d’estereotips…Són molts els adjectius que s’han utilitzat i que s’utilitzen per definir la figura de Joana Biarnés, i tots són encertats. Una dona avançada al seu temps que ha deixat a Terrassa i al món, un llegat de riquesa incalculable en forma d’arxiu fotogràfic.

Ara, Terrassa te la sort de poder exposar dues mostres que giren al voltant de la seva obra i de la seva figura. Entre el 31 d’octubre i el 27 de desembre, la Sala Muncunill acull l’exposició “Joana Biarnés. Moda a peu de carrer” un recull de 88 instantànies de la que està considerada com la primera dona fotoperiodista del país i que ofereix una faceta fins ara poc estudiada de Biarnés, que va dedicar prop de 15 anys a la fotografia de moda. Les seves imatges ens permeten recuperar unes fotografies dels anys 60 i 70 del segle passat que retraten un temps, una època i un país que començava a despertar en molts sentits.

En aquest treball, Biarnés situava les models al carrer, en la realitat social quotidiana, aconseguint mostrar, d’aquesta forma, una moda més propera, urbana i sense artificis. “M’agradava que la gent del carrer digués què pensava amb la mirada”, comentava la mateixa Biarnés.

A la mostra podrem veure instantànies de reconeguts personatges de la moda d’aquella època com Asunción Bastida, Carmen Mir, Lino o Elio Berhanyer; instantànies de Courrèges, Paco Rabanne o Mary Quant a Paris i Londres, i retrats de Massiel, Karina, Tita Cervera o Marisol, entre d’altres.

L’exposició, organitzada per l’Ajuntament de Terrassa i la Fundació Photographic Social Vision, entitat que representa l’Arxiu Joana Biarnés, es podrà visitar entre el 31 d’octubre i el 27 de desembre a la Sala Muncunill.

Moda a peu de carrer, de Joana Biarnés
Sala Muncunill
Del 31 d’octubre al 27 de desembre de 2020

I dins la mateixa Sala Muncunill, però en aquest cas a l’Espai DOS, una mostra que ens permet endinsar-nos en els darrers anys de vida de la Joana Biarnés gràcies a: “Viatge a un arxiu. Crònica fotogràfica de la descoberta de Joana Biarnés 2015-2019”, una exposició que ens apropa a la Joana Biarnés més íntima a través de 130 fotografies d’Imma Cortés, fotògrafa i investigadora de l’Arxiu Joana Biarnés.

La mostra, que també es podrà visitar del 31 d’octubre al 27 de desembre ens proposaun viatge fotogràfic pels últims quatre anys de vida de Joana Biarnés, una etapa molt emocionant en la qual es va reconèixer la seva carrera professional i en la que es va posar en valor la seva feina, la seva trajectòria i el seu propi arxiu, aconseguint així un merescut reconeixement públic, professional i institucional.

Viatge a un arxiu, d’Imma Cortés
Espaidos
Del 31 d’octubre al 27 de desembre de 2020

El treball d’Imma Cortés va arrencar el 2015 quan va començar a classificar l’arxiu analògic de Joana Biarnés i ens ofereix la seva visió d’aquesta última etapa de la fotoperiodista des del punt de vista d’una col·laboradora íntima, reflectint la relació d’amistat i admiració mútua entre totes dues en un exercici d’immersió a la intimitat de Joana Biarnés, la seva família i les seves inquietuds més enllà de la fotografia.

Aprofita aquesta oportunitat única per conèixer una terrassenca il·lustre i un personatge genial i irrepetible. Tota la informació sobre les exposicions a:

http://www.terrassa.cat/sala-muncunill
http://www.terrassa.cat/temporada-estable