El pessebre de Nadal. Una tradició amb molta història

Hi ha alguns elements que, a Terrassa, són inequívocament el senyal que Nadal ja és aquí. I un dels principals és el pessebre de la ciutat. Els treballs previs, amb l’adequació de l’espai, uns dies abans de la seva inauguració, recorden a tothom que les festes ja són a tocar.

Enguany, com en els darrers onze anys, l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa ha estat l’entitat encarregada de l’elaboració del Pessebre de la ciutat. Un naixement que representa un fragment ambientat en una casa romana en runes amb uns acabats de pintura artística que ajuden a crear l’ambientació d’època i acompanyat de les figures tradicionals del pessebre i d’alguns elements ornamentals. La principal novetat però, ha estat la nova ubicació del naixement, situat aquest any sobre l’escenari de la plaça vella, guanyant així visibilitat i amplitud d’espai i posant de relleu la gran qualitat del treball elaborat per l’agrupació de pessebristes de Terrassa.

L’entitat, fundada el 1943 va celebrar el 2018 el seu 75é aniversari i al llarg d’aquests anys ha treballat de valent per mantenir la tradició del pessebrisme a Terrassa mitjançant accions com la formació en la construcció de diorames per a joves i adults, la mostra de pessebres de Nadal al soterrani de la catedral o la construcció del pessebre la ciutat.

La tradició del pessebre o la representació del naixement del nen Jesús es sitúa cap a la primera meitat del segle XIII i des de llavors, s’ha mantingut vigent a milers de llars del país, que cada any, puntualment i de la mà de grans i petits construeixen les seves creacions ja siguin tradicionals o amb certs punts de modernitat, per decorar casa seva durant les festes de Nadal.

I dins la tradició del pessebrisme, Terrassa ha aconseguit un gran prestigi gràcies a iniciatives pioneres en el seu temps com el primer concurs de pessebres de la ciutat, celebrat l’any 1929 impulsat pel Centre Excursionista Montserrat, les primeres vendes de figures, l’any 1940, i que seria l’origen de la també tradicional Fira de Santa Llúcia o la creació, l’any 1943 de l’Agrupació de pessebristes de Terrassa, que encara avui, treballa per mantenir viva la flama del pessebrisme a la ciutat, i que cada Nadal, arriba puntual a la seva cita.