Les flors que van inspirar el Modernisme omplen el Museu Tèxtil

Entre finals del segle XIX i començaments del segle XX, un nou moviment anomenat Art Nouveau es va estendre arreu del continent europeu. Un moviment que a Catalunya va rebre el món de Modernisme i que va deixar una llarga i profunda empremta a ciutats com Terrassa, que conserva un ric i extens patrimoni arquitectònic vinculat a aquest corrent, així com també un important vincle cultural i emocional expressat a través d’esdeveniments de gran rellevància com la Fira Modernista de Terrassa.

La natura va ser la gran musa i font d’inspiració d’arquitectes i artistes de l’època, que van convertir el món vegetal en el repertori més utilitzat per un estil vinculat a valors com la fantasia, la línia corba, la sensualitat i la llibertat creativa.

Ara tenim l’oportunitat d’apropar-nos al Modernisme a través d’una mirada diferent. Des del diumenge 7 de febrer i fins el 9 de maig, el Museu Tèxtil acull l’exposició El Modernisme i les Flors. De la natura a l’arquitectura, organitzada per la Diputació de Barcelona, el Museu d’Art de Cerdanyola i Museus d’Esplugues de Llobregat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa i del Centre de Documentació i Museu Tèxtil. En aquesta mostra es pot veure com artistes i artesans de finals del segle XIX i principis del segle XX van captar la bellesa del món vegetal i el van reinterpretar per traslladar-lo a les arts aplicades i la construcció, en forma de vitrall, de ferro, de ceràmica o de mosaic.

A través d’obres, objectes i materials procedents de diversos museus, l’exposició posa de manifest l’estret diàleg que el Modernisme va establir entre el món vegetal i les arts decoratives i com aquest moviment es va estendre a molts municipis del país, com Terrassa. I és que a la nostra ciutat podem trobar diversos elements de gran bellesa que van passar a formar part d’un patrimoni artístic i cultural, obert a tothom a través d’una àmplia oferta de visites guiades o d’esdeveniments com la Fira Modernista, referent de la tradició del Modernisme arreu del país.

El Modernisme i les Flors. De la natura a l’arquitectura s’estructura en quatre àmbits (la natura, l’obrador, l’arquitectura i la ciutat) que permeten veure el procés pel qual la natura en general, i la flora en particular, van convertir-se en un element clau de l’arquitectura modernista. L’objectiu és convertir la visita en una nova forma de conèixer i recordar el Modernisme i les seves flors, accessible a tothom i a través de tots els sentits.

L’exposició es pot visitar al Centre de Documentació i Museu Tèxtil els dimarts i els dijous de 10 a 14 h i de 16 a 19 h i els diumenges de 10 a 14 h (excepte festius).

Amb l’objectiu de garantir les mesures de prevenció i sanitàries vigents, per accedir a l’exposició serà obligatori l’ús de mascareta, mantenir la distància de seguretat i seguir en tot moment les indicacions del personal responsable de la sala.

Per a més informació: https://cdmt.cat