El Museu Tèxtil està d’aniversari! 75 anys d’història a Terrassa

Aquest mes de febrer, el Museu Tèxtil, un dels equipaments culturals i patrimonials més emblemàtics de la ciutat i un centre de referència de la cultura del tèxtil a nivell internacional celebra els seus 75 anys d’història. Una història que neix l’any 1946 quan l’empresari i financer Josep Biosca Torres, amb el suport de l’industrial terrassenc Josep Badrinas Sala, va comprar la col·lecció de teixits d’Ignasi Abadal Soldevila per fundar el primer museu tèxtil de l’estat espanyol. La iniciativa venia a refermar el paper de la ciutat de Terrassa com a referent del tèxtil amb una llarga tradició vinculada a la industria del sector i com a  seu de centres tan importants com les Escoles d’Enginyers Tèxtils, Perits Industrials, Arts i Oficis o el mateix Institut Industrial. 

El Museu Tèxtil va tenir la seva primera ubicació al carrer Sant Isidre, posteriorment es va traslladar a la seu de l’Institut Industrial de Terrassa, a l’antic magatzem Pasqual Sala i finalment la seva ubicació definitiva va arribar el 1970 amb la construcció d’un nou edifici situat a Vallparadís i que encara avui és la seu del Museu.

Imatge blog 75 aniversari del Museu Tèxtil de Terrassa.
©cdmt
Imatge blog 75 aniversari del Museu Tèxtil de Terrassa.
©cdmt

Al llarg de tots aquests anys, el Museu Tèxtil ha incrementat de forma importantíssima el seu fons fins a convertir-se en un referent públic de la cultura tèxtil del país i capdavanter en la recerca, la conservació i la documentació. A més, el Museu desenvolupa un paper clau en la tasca de visibilitzar i posar en valor el patrimoni tèxtil, vinculant-lo a la història del país, i desenvolupant una feina imprescindible pel que fa a la seva difusió, a nivell científic i tècnic però també lúdic, educatiu i pedagògic. 

El Museu Tèxtil s’ha convertit en un espai que combina la investigació, la conservació, la restauració, o la documentació del tèxtil amb la divulgació i la pedagogia, sense oblidar tampoc la formació tant de professionals com d’estudiants. I per commemorar aquests 75 anys d’Història el Museu prepara un seguit d’activitats commemoratives per mostrar els tresors tèxtils que conserva. Amb aquest objectiu ja s’està preparant una exposició de les peces més importants del Museu i que està previst poder inaugurar la propera tardor acompanyada d’un catàleg de referència de les col·leccions que es conserven. Amb aquesta, i altres activitats de commemoració, el Museu Tèxtil anima a tothom a participar d’aquest 75 aniversari i de les diferents propostes que es programaran al llarg de l’any.

Imatge blog 75 aniversari del Museu Tèxtil de Terrassa.
©cdmt
Imatge blog 75 aniversari del Museu Tèxtil de Terrassa.
©cdmt

Per a més informació sobre la història del Museu Tèxtil i el programa d’activitats del seu 75 aniversari podeu consultar la pàgina web  https://cdmt.cat, els perfils de Twitter i Instagram @cdmtextil o l’etiqueta #75anysMuseuTextil