Noves rutes turístiques per conèixer Terrassa i el seu entorn

Terrassa és una ciutat amb molts atractius i que disposa d’un ric i extens patrimoni cultural, natural, gastronòmic i cinematogràfic. Un ampli ventall de llocs d’interès que ara tenim l’oportunitat de conèixer millor gràcies a les rutes turístiques  impulsades per l’Ajuntament i diferents entitats i empreses del sector turístic. 

L’oferta de rutes es pot trobar en el nou catàleg Descobreix Terrassa, que recull les diferents propostes per visitar i conèixer alguns dels  principals elements patrimonials de la ciutat. La Masia Freixa, el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, la Casa Alegre de Sagrera, la Seu d’Ègara, la Torre del Palau, el Museu Tèxtil o el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac són alguns dels espais que s’inclouen en aquest nou catàleg.

Ciutat del cinema

Una de les novetats és la ruta Terrassa de cine, una visita per conèixer algunes de les localitzacions cinematogràfiques més emblemàtiques de Terrassa. Carrers i espais de la ciutat que són molt sovint escenari de diferents produccions cinematogràfiques i que amb aquesta nova ruta  permet a les persones visitants, a través de fotografies i vídeos, descobrir els secrets del món del cinema  i veure com aquests espais es transformen per convertir-se en epicentre dels rodatges. 

Però si sou uns incondicionals de la natura i els espais oberts, l’oferta turística d’aquest any us reserva unes rutes molt especials: Es tracta de dues visites que permeten conèixer amb profunditat la història i evolució de dos edificis singulars ubicats a l’entorn de Terrassa: La ruta de nova creació Visita la Torre Mossèn Homs, el restaurant més històric de Terrassa! i la recuperació de la rutaEls Secrets de Torrebonica. Visites guiades a Can Viver de Torrebonica. A més, també podrem fer un recorregut pels principals parcs i jardins de la ciutat, que històricament han servit d’inspiració a multitud d’artistes, a través de la ruta Jardins amb història  Passejades pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac, per gaudir d’aquest incomparable entorn natural. 

Descobrir la Seu d’Ègara

Al nou catàleg de rutes turístiques no hi podia faltar un lloc destacat per a la Seu d’Ègara. Un espai icònic que recull bona part de la història i de la cultura de casa nostra. Per això el recorregut  La Seu d’Ègara, un tresor amagatens oferix la possibilitat de fer una ruta al voltant d’un conjunt monumental únic a Europa, que actualment es troba en la llista indicativa per convertir-se en patrimoni Mundial de la Unesco i que permet descobrir la història i l’evolució d’un gran complex episcopal des dels seus orígens, a l’època ibèrica,  fins a l’actualitat. Una visita que també s’oferix dissenyada específicament per a persones amb capacitats diverses.

I si volem noves experiències i descobrir la ciutat i el seu patrimoni a través d’una perspectiva poc habitual, Mirades des de les alçades proposa pujar al segon pis de la Masia Freixa, a la teulada del Vapor Aymerich, Amat i Jover o a la Torre del Palau per poder gaudir d’unes vistes espectaculars, tant d’aquests espais com de la resta de la ciutat.

A més, el  nou catàleg també disposa d’una ruta adreçada especialment al públic familiar. Terrassa, l’aventura del temps ens proposa un matí en família al Parc de Vallparadís amb els infants com a grans protagonistes. Un autèntic viatge en el temps a través dels vestigis prehistòrics del parc, l’època medieval (Castell Cartoixa de Vallparadís) o el Modernisme (Casa Coll i Bacardí), finalitzant amb un recorregut amb el tradicional trenet de vapor de Vallparadís. I sense allunyar-nos gaire de Vallparadís, l’oferta de rutes turístiques de Terrassa ens convida a conèixer dues propostes que es realitzen al Museu Tèxtil. Es tracta d’una visita guiada a l’exposició Decòrum, vestir la casa per a l’ocasió i de l’activitat Secrets de Museu,que mostra a les persones participants les peces més amagades de les col·leccions del Museu i que no es troben exposades habitualment, per treure a la llum la història i les vivències que s’amaguen darrera de cada una d’aquestes peces. 

Cal sumar també algunes de les rutes que ja formen part de l’oferta turística estable de Terrassa com la visita guiada Masia Freixa, la singularitat del modernisme a Terrassa;la ruta Un tastet pel Modernisme Industrial,que inclou un recorregut pels principals edificis modernistes de la ciutat; la visita teatralitzada al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya 1909. Un passeig per la fàbrica o l’oferta vinculada al patrimoni cultural de la ciutat a través de l’activitat Minyons de Terrassa experience

Rutes «a la carta» 

Una altra de les novetats del nou catàleg és una relació de recorreguts temàtics (comerç, Guerra Civil, literaris) amb un codi QR que permet consultar les característiques de la ruta, les condicions per a poder realitzar-la o fer la reserva corresponent.  A més, i amb l’objectiu que la ciutadania tingui la possibilitat de realitzar la ruta del Modernisme Industrial de Terrassa al seu aire i sense necessitat d’adaptar-se als horaris disponibles, les persones interessades tenen a la seva disposició una audioguia en català, castellà i anglès que es pot descarregar gratuïtament a https://visitaterrassa.cat/audioguia/ i que els guiarà a través d’una desena d’edificis representatius. Des de l’Oficina de Turisme s’ofereixen també rutes i visites a la carta per diferents grups i/o col·lectius. Tota la informació vinculada al nou catàleg de rutes turístiques es pot consultar i ampliar a la pàgina web www.visitaterrassa.cat 

Rutes i visites segures

Per tal de garantir les mesures de prevenció i seguretat totes les rutes i visites programades es realitzaran en grups reduïts i s’adaptaran a les mesures establertes pel PROCICAT. Serà obligatori l’ús de mascareta, mantenir la distància de seguretat i seguir en tot moment les indicacions del personal responsable. Totes les visites es faran amb radioguies. Per formalitzar el préstec d’aquests aparells caldrà indicar el número de DNI al personal al càrrec com a garantia del retorn del dispositiu. A més, i per garantir les mesures higièniques i de seguretat, caldrà que les persones participants portin els seus propis auriculars de casa. Si no es disposa d’auricular propi, es podrà adquirir a l’inici de la visita. 

Totes les rutes i visites requereixen una reserva prèvia que es pot formalitzar presencialment a l’Oficina de Turisme (Masia Freixa – Pl. Freixa i Argemí, 11); per telèfon: 937 397 019; a través del correu electrònic: turisme@terrassa.cat o mitjançant el formularis que es poden trobar a www.visitaterrassa.cat/visites-guiades. Un cop realitzada la reserva es necessari rebre un correu de confirmació.