Terrassa, capital de la llum

La llum és un element essencial per a la vida i que està present en tot moment en el nostre dia a dia i en àmbits tan diversos com el medi ambient, la salut visual, la ciència o la tecnologia, entre molts altres.

Per aquest motiu, cada any, el 16 de maig i rememorant la primera emissió de llum làser l’any 1960, es celebra el Dia Internacional de la Llum. Una iniciativa global amb la qual es vol incrementar el coneixement que la societat té sobre el paper crucial que la ciència de la llum i les tecnologies de la llum representen en el món actual i en camps tan diversos com la medicina, les comunicacions, la producció d’energia, l’agricultura, la biologia o l’astronomia, entre molts altres. Un Dia Internacional de la Llum que abasta tots els aspectes que tenen a veure amb la llum en el sentit més general, incloent l’art, la cultura o el desenvolupament sostenible.

I aquest any, l’acte central d’aquesta jornada a l’Estat espanyol es farà a Terrassa, el 14 de maig, a la Facultat  d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) del campus de la ciutat. Un acte central que comptarà també amb diferents activitats programades entre els dies 12 i 16 de maig destinades a tots els públics. Un seguit de conferències, taules rodones  o tertúlies que volen posar de relleu el paper de la llum en la visió i en la necessitat de mantenir una bona salut visual.

A més, l’esdeveniment serà una gran oportunitat per mostrar el potencial de Terrassa no només com a campus universitari de referència, si no també com a ciutat amb una història i uns elements patrimonials únics i singulars.

Per aquest motiu, les nits del 14,15 i 16 de maig es podrà participar en la Ruta de la Llum. Aquesta iniciativa vincula el Dia Internacional de la Llum amb el patrimoni i  la història de Terrassa il·luminant alguns dels elements més singulars i representatius del modernisme industrial de la ciutat, posant així el «focus lumínic» en la història i el patrimoni terrassenc. Les nits del 14, 15 i 16 de maig s’il·luminaran 10 elements de la ciutat i en cada un d’aquests elements es descobrirà una història o un fet relacionat amb la llum a Terrassa o la seva importància per a la humanitat a través d’un codi QR que enllaçarà a un web on s’explicarà aquesta breu  història. Els 10 elements que s’il·luminaran a la Ruta de la Llum seran: la Masia Freixa, la xemeneia Oliu, a la plaça del Vapor Montset, la façana de l’Ajuntament, la Torre del Palau, la xemeneia Vapor Busquets, a la plaça de Salvador Espriu, la xemeneia Roca i Pous, a la plaça Nova, la xemeneia de la plaça Industrial, la carpa del Parc de Vallparadís, el monument de la Dona Treballadora i la Facultat d’Òptica i Optometria. A més, a la Masia Freixa i a la carpa de Vallparadís es podrà veure l’espectacle de llum i color Transicions, creat a partir de la inspiració en l’arquitectura modernista i en les referències que aquest moviment agafa de la pròpia natura. Tots aquests elements estaran il·luminats durant  el cap de setmana a partir de les 21.30h i fins les 00.00 hores.

A més, i dins les activitats del Dia Internacional de la Llum, també es podrà veure l’espectacle de dansa i llum Parallel Ways,  que tindrà lloc dissabte dia 15 de maig a les 12 h al Teatre Principal. Un espectacle conjunt de dansa i multimèdia dirigit per Helena Córdoba. L’activitat és gratuïta, amb aforament limitat i amb reserva prèvia a través del portal entrápolis (límit de 4 entrades per persona). 

Tota la informació sobre les activitats del dia internacional de la llum a Terrassa a: https://foot.upc.edu/ca/ca/dia-internacional-de-la-llum